Energi og stofskifte

Energi er nødvendig for, at vi kan leve. Det er ikke kun nyttigt, hvis vi skal løbe langt. Det er en stor del af alt, hvad vi foretager os.

Vi får energi fra det, vi spiser, målt i kilokalorier eller kilojoule (kJ). Det er kun makronærings- stoffer (fedt, kulhydrat, protein og alkohol), der forsyner kroppen med energi (se hvor meget nedenfor).

Stofskiftet er navnet for de kemiske processer, der finder sted i kroppens celler, som opretholder liv. Disse kemiske reaktioner danner og bruger energi i kroppen.

Basalstofskiftebalancen er den hastighed, med hvilken en person forbrænder sin energi for at opretholde kroppens grundlæggende funktioner (f.eks. få hjertet til at blive ved med at slå, åndedræt og kropsvarme), og basalstofskiftebalancen forbruger omkring 70 % af den energi, vi bruger om dagen. Basalstofskiftebalancen varierer fra person til person og mellem de forskellige befolkningsgrupper.

Er du f.eks. høj og slank, er der stor chance for, at du helt naturligt har et hurtigere stofskifte end folk, der er kortere og kraftigere. Vores kropsbygning påvirker også din stofskiftebalance – især forholdet mellem fedt og muskler.

Jo større muskler du har, desto flere kalorier forbrændes der for at opretholde musklerne. Så dem med større muskelmasse har som regel en hurtigere basalstofskiftebalance og forbrænder dermed flere kalorier i hviletilstand hver dag.

Makronæringsstoffer

Makronæringsstoffer forsyner kroppen med den nødvendige energi til vækst, stofskiftet og andre vigtige kropsfunktioner. ”Makro” betyder stor, så makronærings- stoffer er næringsstoffer, der er nødvendige i relativt store mængder. Der findes tre makronæringsstoffer:

  • Kulhydrat (herunder fibre)
  • Protein
  • Fedt
Hver gruppe makronæringsstoffer leverer energi på forskellig vis og i forskellige mængder.

Energibidraget, baseret på en ren næringskilde, er:

KulhydraterFibre

Protein

Fedt (lipoider)

= 4 kcal (17 kJ) pr. gram= 2 kcal (8 kJ) pr. gram

= 4 kcal (17 Kj) pr. gram

= 9 kcal (37 kJ) pr. gram

Så 1 g ren fedt indeholder 2 1⁄4 gang så meget energi som 1 g kulhydrat.