Fedt

Fedt dannes af fedtsyrer. Visse fedtsyrer indeholder vigtige sundhedsfremmende fordele, som f.eks. omega 3 (f.eks. fiskeolie) og omega 6 (f.eks. vegetabilske olier).

Fedtstoffer:

  • Hjælper kroppen med at optage de fedt opløselige A-, D-, E- og K-vitaminer
  • Er med til at opretholde celle membranerne
  • Beskytter organerne mod skader
  • Kroppen lagrer fedt for at tilvejebringe energi, når kulhydratskilderne opbruges, men for meget oplagret fedt har negative konsekvenser for sundheden

Der findes tre primære fedttyper:

Mættede fedtstoffer er hårde fedtstoffer, der primært findes i animalske produkter, som f.eks. rødt kød, smør og fuldfed ost. En stor indtagelse af mættet fedt er en af de vigtigste årsager til hjerteproblemer.

Umættet fedt også kendt som ’gode fedtstoffer’ findes i fødevarer som oliven- og solsikkeolie, avocado, fed fisk, nødder og kerner.

Omega 3 og omega 6 er to umættede fedtstoffer, der er vigtige for ens velbefindende, og disse skal fås gennem kosten, da kroppen ikke er i stand til at producere dem selv. De udgør en del af strukturen i hver celle i kroppen. Vi har brug for dem, så vi kan opnå og bevare et hjerte og en hjerne, der begge er velnærede, og velnærede øjne, hud, led, hår og immunforsvar.

Det er vigtigt at opretholde en balance af fedtsyrerne omega 3 og omega 6.

De arbejder sammen om at få kroppen til at fungere ordentligt – især for kroppens betændelsesregulering. Idet omega 6 findes i større mængder i kosten (findes i grøntsager) i forhold til omega 3, der som regel kun findes i fed fisk, viser undersøgelser, at en stor del af kosten i den vestlige verden ikke indeholder særligt store mængder omega 3, hvilket skaber en ubalance.

Selvom det er sundere at spise mere umættet fedt end mættet, er det vigtigt at huske på, at umættet fedt fortsat er en del af ens kalorieindtagelse. Kalorier fra fedt bør udgøre 20-35 % af den daglige kalorieindtagelse, og mættet fedt bør ikke udgøre mere end 10 % af den samlede kalorieindtagelse.

Transfedtsyrer er umættet fedt, hvis kemiske struktur er lidt anderledes end normal umættet fedt. 

Små mængder transfedt forekommer naturligt i fødevarer fra får og køer (dvs. lam, oksekød og mælk). Men størstedelen af transfedt i kosten stammer delvist fra brugen af hydrogeneret vegetabilsk fedt – som er en proces, hvor den vegetabilske olie omdannes til halvflydende fedtstof for at gøre den bedre egnet til madlavning og bagning.

Derfor kan de hårde margarine typer samt visse bagte og stegte fødevarer have et højt indhold af transfedt, selvom de fleste fødevareproducenter arbejder meget på at begrænse mængden af transfedt i deres produkter.

Det har vist sig, at risikoen for at udvikle hjertesygdomme mindskes, hvis man erstatter mættet fedt og transfedt i kosten med umættet fedt.

Gode fedtstoffer – umættet fedt – findes i de fleste vegetabilske olier, herunder olivenolie, nødder og kerner, avocado, fed fisk som f.eks. laks eller makrel, der indeholder omega 3-fedtsyrer, solsikke-, raps- og olivenolie.

Prøv at undgå eller begrænse mættet fedt og transfedt i færdigbagte produkter, stegte fødevarer, chokolade, slik og sødmælksbaserede mejeriprodukter.