Fibre

Fibre er en form for komplekse kulhydrater, som ikke kan fordøjes eller optages af kroppen.

Fibre passerer gennem tarmene for at hjælpe dit fordøjelsessystem med at bearbejde mad og understøtte kroppens optagelse af næringsstoffer. Visse fibertyper er også nyttige for de venlige bakterier (probiotiske bakterier), der befinder sig i tarmene.

Der findes to typer fibre: opløselige og uopløselige.

Hver type har en lille smule forskellige egenskaber. Opløselige fibre optager vand og svulmer op i maven. De gavner blodets sukkerregulering. Uopløselige fibre passerer gennem fordøjelsessystemet relativt intakte. Både de uopløselige og opløselige fibre er vigtige i kosten.

Fiberholdige fødevarer:

  • Frugter og grøntsager (med skræl/skind), fuldkornsprodukter, nødder, kerner og bælgfrugter.